Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

JYSK bidrar med tio ton nödhjälp till barn i Haiti

Den största donationen av varor någonsin i JYSKs historia är nu på väg till SOS-barnbyar i Haiti. JYSK har skickat iväg 7 000 filtar och 5 000 sovsäckar till det jordbävningsdrabbade landet. - Med dessa JYSK-produkter kan vi hjälpa tusentals offer, säger chefen för SOS-barnbyar.

Tio ton nödhjälp - eller motsvarande mer än 23 kilometer filtar och sovsäckar till en summa av 1,5 miljoner kronor - är nu på väg från JYSK:s enorma lager i Danmark till SOS-barnbyar i Haiti.

Tre lastbilar fulla av filtar och sovsäckar körde denna vecka iväg mot Frankfurt i Tyskland, varifrån SOS-barnbyar skickar nödhjälp via flyg till Haiti.

- Vi har helt enkelt inte kunnat få tag på vissa av de mest basala artiklar som offren behöver, och våra kollegor på plats i Haiti bad om hjälp. JYSK svarade snabbt och var mycket villiga att donera filtar och sovsäckar, något som det finns ett desperat behov av, förklarar Hanne Elisabeth Rasmussen, chef för SOS-barnbyar Danmark.

Hjälp motsvarande 1,5 miljoner kronor

De nödhjälpsartiklar som JYSK skickar iväg är värda 1,5 miljon kronor och är den största donationen av varor i företagets historia, förklarar Jonas Schrøder, JYSKs CSR-chef.

Förutom donationen till SOS-barnbyar har JYSK donerat nästan 1,5 miljon kronor till Afrika och Haiti som en del i en årlig nationell insamling som genomfördes förra lördagen.

- Katastrofen på Haiti är en av de allvarligaste på lång tid. Landet balanserade redan på avgrundens rand, och jordbävningen knuffade det över kanten. Situationen är extrem - och när det finns ett sådant oerhört stort behov av just sådana varor som vi har, så bara måste vi reagera, säger Schrøder.

SOS-barnbyar har två utposter i Haiti: en barnby i den ödelagda huvudstaden och en på öns nordliga del. Som tur är förstördes ingen av barnbyarna av jordbävningen - men folk vallfärdar dit då byarna är kända som säkra områden för ensamma barn.

- 7 000 filtar och 5 000 sovsäckar kommer att delas ut till barn och familjer som får hjälp av SOS-barnbyar. Det rör sig om barn som bor i våra byar för att de har förlorat sina föräldrar, liksom tusentals familjer som har förlorat allt. De har ingenstans att lägga sina barn när det är dags att sova. Nu kommer de att ha det", säger Hanne Elisabeth Rasmussen.

JYSK skickade idag 12000 plädar och sovsäckar till SOS-barnbyar på Haiti från JYSK-huvudlager i Danmark. Kommunikationschef från SOS-barnbyar Line Grove Hermansen och JYSKs chef för socialt ansvar Jonas Schrøder hjälpte till att lasta de första lådorna.

Photo: Enkorn.

Fakta

  • Omkring tio ton varor skickades iväg från JYSK (tre fullpackade lastbilar)
  • 7 000 filtar och 5 000 sovsäckar
  • Artiklarnas volym är cirka 102 kubikmeter
  • Leveranserna lämnar JYSKs lager i Danmark på torsdag
  • Planen är att de ska nå Frankfurts flygplats på fredag
  • Leveranserna flygs sedan till Dominikanska republiken
  • Slutligen transporteras de med lastbil till Haiti

Mer information:

Kommunikationschef Line Grove Hermansen, SOS-barnbyar, +45 2014 4430 / lgh@sos-borneby.dk

Jonas Schrøder, Kommunikationschef & CSR-chef för JYSK, +45 4090 5493 / /jsch@jysk.com

Om SOS-barnbyar:

SOS-barnbyar ger föräldralösa och övergivna barn ett tryggt hem och utbildning i omkring 500 byar. Lokala samhällen utvecklas med hjälp av SOS-barnbyars förskolor, skolor, medicinkliniker, sociala center och nödhjälpsprogram. Över en miljon människor får hjälp via SOS-barnbyars arbete i 132 länder. SOS-barnbyar är en politiskt och religiöst obunden organisation. Mer information finns på www.sos-barnbyar.se.

Ämnen


JYSK GROUP har sitt ursprung i Skandinavien: den första butiken öppnades i Danmark 1979. Idag har JYSK GROUP över 2400 butiker och 20000 anställda i 45 länder. I Tyskland och Österrike är namnet Dänisches Bettenlager – och JYSK i resten av världen. JYSK GROUP strävar efter att etablera sig i hela världen med ett bra erbjudande för alla. Ägaren och grundaren av JYSK GROUP är Lars Larsen som också är ägare till möbelkedjorna Bolia.com, IDE möbler och ILVA – samt ett antal andra företag. Omsättningen för LARS LARSEN GROUP är 3,4 miljarder euro.

Kontakter

Sandra Martinsson

Sandra Martinsson

Presskontakt Kommunikationschef JYSK Sverige 072-249 52 43

Relaterat innehåll