Följ JYSK Sverige

Lars Larsen fyller 70 år men saktar inte ner

Pressmeddelande   •   Aug 01, 2018 09:00 CEST

Lars Larsen fyller 70 år den 6 augusti. Foto: JYSK

Den 6 augusti fyller JYSKs grundare, Lars Larsen, 70 år. För hela Danmarks köpman innebär det dock inte någon lugn pension. Istället fortsätter JYSKs expansion.

– Man kommer ingenstans genom att vila på lagrarna, så jag föredrar att alltid se framåt och sätta nya, ambitiösa mål. När vi nådde 2 500 JYSK-butiker satte jag ett mål om att fördubbla det antalet. Om vi ska klara oss i konkurrensen om kunderna, kräver det, att vi klarar av att växa så att ännu fler får tillgång till våra bra erbjudanden, säger Lars Larsen.

En köpman som ser framåt

”Go’daw, jeg hedder Lars Larsen. Jeg har et godt tilbud til dig.”

Med den frasen blev Lars Larsen hela Danmarks köpman när han 1987 för första gången syntes i danska tv-reklamer för Jysk Bäddlager. Nu heter verksamheten kort och gott JYSK och finns i 50 länder med över 2600 butiker.

Utöver ägarskapet i JYSK har Lars Larsen också under årtiondena investerat i en rad andra verksamheter, som spänner från detaljhandel och restaurang till golfutrustning och fastigheter.

– Under de senaste åren har jag köpt ett antal spännande företag, som nu har börjat ge avkastning. Jag tycker att det är spännande och givande att hela tiden utveckla något nytt. Så det har jag tänkt mig att fortsätta med, säger Lars Larsen.

Lars Larsens och JYSKs ambition att bli en av världens mest utbredda butikskedjor innebär en ständig expansion. I mars öppnade JYSK en butik i Dubai och nu finns långt gångna planer på att öppna en butik på Irland, som ett av de sista länderna i Europa.

Biografi över Lars Larsen

  • Lars Larsen föddes den 6 augusti 1948 kl. 13:08 i den lilla byn Arnborg, på Mittjylland. Hans far hade dött bara några månader tidigare så hans mor fick ensam ta hand om ”Lille Lars” och hans tre äldre syskon.
  • Några år senare flyttar familjen till Thy på Nordjylland, där Lars växte upp och provade vingarna på olika jobb vid sidan av skolan. Efter realexamen får han sitt första heltidsjobb som gardinmontör.
  • Efter ett turbulent år med många kilometer på vägarna och mycket hårt arbete blev den kringflackande tillvaron för mycket för Lars Larsen. Istället började han jobba som avdelningsledare på täcke- och madrassavdelningen på samma företag.
  • Tiden som avdelningsledare blev mycket lärorik för Lars Larsen och han byggde upp en omfattande kunskap om alla slags hemtextilier. Som avdelningsledare hade han också ansvar för inköp av varor, fabriksbesök hos leverantörer och utformning av annonserna till lokaltidningen.
  • I slutet av 1960-talet flyttar Lars Larsen och hans fru till Ålborg på Nordjylland där frun fått jobb. Här får paret senare sina två barn. En son och en dotter.
  • 1971 fortsatte Lars Larsen sin karriär som butikschef på MinusService, som sålde hemtextilier billigare än andra eftersom att de helt enkelt hade prioriterat bort service. Efter att butiken blivit en succé fick Lars Larsen lov att öppna två nya butiker. Först en i Ålborg och senare en i Århus.
  • Inspirerad av internationella lågpriskedjor och med sina erfarenheter från MinusService ville Lars Larsen starta en egen kedja som skulle ha ett bredare sortiment av hemtextilier till låga priser men utan att tumma på kundservicen.
  • Den 2 april 1979 öppnade han den första butiken under namnet Jysk Sengetøjslager på Silkeborgvej i Århus.
  • Sedan dess har Lars Larsens goda köpmannaskap säkrat JYSK, som verksamheten blev omdöpt till 2001, en internationell roll bland världens största butikskedjor med över 2600 butiker i 50 länder.
  • I dag bor Lars Larsen och hans fru i Silkeborg.