Gå direkt till innehåll
Stor sömnundersökning: Svensken vaknar ofta på fel sida

Pressmeddelande -

Stor sömnundersökning: Svensken vaknar ofta på fel sida

Mer än var tredje svensk är på dåligt humör när de vaknar. Det visar en ny undersökning som JYSK gjort bland 35 000 personer i 19 europeiska länder. Svenskarna sover också sämre än den genomsnittlige européen. 35 procent av de svarande svenskarna säger att de sover dåligt eller mycket dåligt om natten. I Europa svarar 23 procent samma sak.

– Många kunder berättar att de vaknar av att de har ont i nacke och rygg och att de blir antingen för varma eller kalla under natten. Rätt madrass, kudde och täcke är A och O, säger Sara Nilsson som är säljare hos JYSK.

Undersökningen om europeérnas sömnvanor gjordes online under juni månad och visar på både likheter och skillnader mellan de olika länder där JYSK Nordic verkar. Gemensamt för i princip alla svarande är att sömnen anses avgörande för livskvalitén och att dålig sömn är ett utbrett problem.

– Undersökningen ger oss en bild av hur människor i de olika länderna förhåller sig till sin sömn. Det är mycket användbart för oss när vi exempelvis ska ge råd till våra kunder så att de får en produkt som matchar deras behov. Det är också viktig kunskap för våra inköpare, så att vi har rätt produkter i vårt sortiment, säger Niels Veien, vice direktör med ansvar för kundupplevelse för JYSK Nordic.

Svensken har dåligt morgonhumör

Trots att en majoritet (63 procent) av de svenskar som svarat i sömnundersökningen tycker att sju till nio timmar är den optimala längden för en natts sömn är det få som lyckas få fler än sju timmar sömn per natt. Lägg där till att 40 procent av de som svarat vaknar två till tre gånger varje natt så är det inte så konstigt att fler än var tredje svarande svensk har dåligt morgonhumör.

– Den näst vanligaste anledningen till att man vaknar, efter att behöva gå på toaletten, är att man känner sig för varm eller kall. Det är något som man kan hjälpa till att styra själv genom ha rätt kudde och täcke. Det finns exempelvis kuddar och madrasser som har en kylande effekt och leder bort överskottstemperatur, säger Sara Nilsson som är områdesansvarig säljare för sängar på JYSK i Arboga.

Sover gärna i fosterställning

När vi svenskar väl sover föredrar vi enligt underökningen att ligga på mage (37 procent) eller i fosterställning (49 procent). Två sovställningar som ställer höga krav på den säng vi sover i.

– Man ska försöka undvika att sova på magen för det ger fel belastning på kroppen. Det är bättre att sova på sidan men helst inte med uppdragna ben som i fosterställning. Vi brukar titta på hur kunderna ligger i sängen och kan då hjälpa till att välja rätt madrass som hjälper kroppen att hamna i en position där ryggraden är så rak som möjligt, säger Sara Nilsson. 

Ämnen


Om undersökningen

JYSK har frågat över 35.000 personer från 19 olika länder i Europa hur deras sömnvanor ser ut. Undersökningen gjordes genom en enkät online under juli 2018 och skickades ut via JYSKs sociala medier, nyhetsbrev och bloggar.

Länderna där undersökningen gjorts är Tjeckien, Belgien, Bosnien, Bulgarien, Kroatien, Danmark, Finland, Grekland, Ungern, Norge, Polen, Rumänien, Serbien, Slovakien, Sverige, Holland, Ukraina och Storbritannien.

Kontakter

Sandra Martinsson

Sandra Martinsson

Presskontakt Kommunikationschef JYSK Sverige 072-249 52 43