Gå direkt till innehåll
JYSKs vd: "Vi är stolta över att vi hållit energin uppe"

Pressmeddelande -

JYSKs vd: "Vi är stolta över att vi hållit energin uppe"

Under räkenskapsåret 22/23 höll JYSK energin uppe. Trots utmaningarna i den svenska handeln ökade JYSK Sverige omsättningen, och uppgick till 4,98 miljarder SEK. En ökning med 1,3 procent mot föregående år.

Med tanke på de utmaningar vi mött är jag väldigt stolt över hur vi lyckats hålla energin uppe. Ett år som detta känns det extra roligt att betala ut 17 miljoner kronor i bonus till butiksmedarbetarna för allt jobb de lagt ned och som lett till att kunderna fortsatt väljer JYSK, säger Johan Sjödin, vd för JYSK Sverige.

Räkenskapsåret 22/23, som löpte mellan 1 september 2022 till 31 augusti 2023 kantades som väntat av stor osäkerhet hos de svenska konsumenterna med ökande fasta kostnader för hushållen.

Även för JYSK ökade omkostnaderna i kombination med en hög inflation och en svag svensk krona. Trots det fortsatte JYSK att insvestera i konkurrenskraftiga priser och ett bra erbjudande för alla kunder. JYSK Sverige presenterar idag ett EBIT-resultat på 333 miljoner kronor för räkenskapsåret 22/23.

Vår långsiktiga plan har legat fast även om vi vetat att det medfört en påverkan på resultatet. Vi lovar våra kunder ett bra erbjudande för alla och det löftet vill vi så klart uppfylla även i tider som dessa. Till exempel sänkte vi priserna på runt 600 av de varor som alltid har ett fast lågt pris. Och vi har haft samma inställning till att hålla planen för verksamheten i övrigt, säger Johan Sjödin, vd för JYSK Sverige.

Stora investeringar i butiksnätet

Under räkenskapsåret 22/23 uppdaterade JYSK också butiksnätet genom att öppna två nya butiker, flytta sex befintliga butiker till nya adresser och uppdatera 24 butiker till det nya butikskonceptet. En investering på runt 100 miljoner kronor. Under våren färdigställdes också JYSK Sveriges utbyggnad av huvudkontoret i Arlöv och ett utbildningscenter på distributionscentret i Nässjö.

– Och vi kommer att göra samma investering under det räkenskapsår vi gått in i nu. I slutet av det här räkenskapsåret kommer vi i princip ha uppdaterat hela vårt svenska butiksnät, säger Johan Sjödin.

Just idag firade JYSK faktiskt det "nya" räkenskapsårets nionde butiksinvigning när JYSK i Boden flyttade in i helt nya lokaler på en extern handelsplats.

– Det här är ett riktigt stort lyft för Boden. Kunderna har varit nyfikna och kön ringlade sig utanför imorse, sa butikscehefen Selma Nilsson efter att hon klippt det blå bandet och välkomnat de första kunderna.

Räkenskapsåret 22/23 i korthet

  • Omsättning 4,98 miljarder SEK
  • EBIT 333 miljoner SEK
  • JYSK öppnade nya butiker i Alvesta och Kungälv och hade vid utgången av FY22/23 157 butiker
  • JYSK flyttade sex butiker till nya lokaler och uppaderade ytterligare 24 butiker till det nya butikskonceptet.
  • JYSK sänkte priset på 600 varor med FAST LÅGT PRIS.

Bifogat kan du hitta länk till JYSK-koncernens övergripande resultat.

Ämnen

Kategorier


JYSK är en internationell heminredningskedja med skandinaviska rötter som gör det lätt att möblera varje hem och trädgård.

I dag har JYSK fler än 3 300 butiker och ehandel i 48 länder. JYSK har alltid ett bra erbjudande och kompetent service oavsett hur du väljer att handla.

Grundaren Lars Larsen öppnade sina första butik i Danmark 1979. I dag har butikskedjan 31 000 medarbetare.

2023 utsågs JYSK Sverige till Årets butikkedja inom Hus och Hem av branschtidningen Market.

JYSK är en del av familjeägda Lars Larsen Group som omsatte 44,0 miljarder danska kronor verksamhetsåret 2021/2022. JYSKs omsättning för 2022/2023 var 38,5 miljarder danska kronor.

Kontakter

Sandra Martinsson

Sandra Martinsson

Presskontakt Kommunikationschef JYSK Sverige 072-249 52 43

Relaterat innehåll