Gå direkt till innehåll
JYSK presenterar rekordomsättning trots coronakrisen

Pressmeddelande -

JYSK presenterar rekordomsättning trots coronakrisen

Trots stora utmaningar orsakade av coronaviruset, redovisar JYSK en rekordomsättning för räkenskapsåret 2019/2020.

För hela koncernen redovisar JYSK en omsättning på 30,5 miljarder danska kronor. Det är 7,6 procent högre än det föregående räkenskapsåret, trots att antalet kunder landade på en oförändrad nivå.

"Jag är mycket nöjd med att vi, trots ett år med stora utmaningar, lyckats öka omsättningen med 7,6 procent. Det beror på en kombination av goda resultat innan viruset drabbade Asien och Europa, och att vi såg en markant ökning i försäljning när vi väl öppnade våra butiker igen", säger Jan Bøgh, vd och koncernordförande för JYSK.

Fokus på hemmet

Bøgh tror att den ökade omsättningen bland annat beror på att många valt att satsa på hemmet när gränserna stängt.

"Det är definitivt så att många valt att använda sin resekassa till att köpa möbler till huset och trädgården, och det har givetvis haft en positiv påverkan på försäljningen hos JYSK. Samtidigt har det gett oss en möjlighet att skapa en relation med nya kunder, som fått upp ögonen för vad vi kan erbjuda", fortsätter Jan Bøgh.

Precis som för många andra verksamheter syns ett markant lyft i onlineförsäljningen. Inte minst i länder där stora delar av detaljhandeln har varit stängda.

Planerar öppna 150 nya butiker

Det fastställda resultatet för räkenskapsåret väntas inte bli klart förrän om några månader, men Jan Bøgh räknar med att även det kommer vara positivt.

"Coronaviruset har orsakat betydande extrakostnader inom en rad områden. Omvänt har situationen också lett till att vi fått skjuta upp en rad investeringar, som vi inte kunnat genomföra på grund av nedstängningen. Därför har vi inte byggt om och öppnat upp riktigt så många butiker som vi hade planerat för", säger Jan Bøgh.

Han förväntar sig att vinsten kommer hamna på en sådan nivå att JYSK kan fortsätta investera under det kommande finansåret.

Globalt öppnade JYSK "bara" 106 nya butiker det gångna året, en siffra som företaget räknar med att överträffa det innevarande räkenskapsåret, då över 150 nya butiker är inplanerade fram till den 1 september 2021.

Ett utmanande år

Jan Bøgh understryker dock att Coronakrisen kan bestå och leda till att det innevarande räkenskapsåret blir ännu mer utmanande än det föregående.

"Då de europeiska regeringarna har stöttat ekonomin så här långt, finns det många verksamheter som ännu inte på allvar märkt av de ekononomiska konsekvenser som Coronakrisen fört med sig. Jag förväntar mig att det, i högre grad, kommer märkas i år. Och om arbetslösheten skulle stiga brant, skulle det självklart även få konsekvenser på konsumtionen, vilket också skulle märkas för JYSK".

Men även om så skulle ske, känner han sig trygg med att JYSKs verksamhet visat sig robust även under tidigare kriser. Många har också lärt sig att JYSK är kända för att alltid ha ett bra erbjudande.

Fakta

  • JYSK presenterar en rekordomsättning på 30,5 miljarder danska kronor.
  • Omsättningen steg med 7,6 procent jämfört med räkenskapsåret 2018/2019.
  • JYSK räknar med att öppna 150 nya butiker fram till 1 september 2021.

Ämnen

Kategorier


JYSK är en internationell butikskedja med skandinaviska rötter som säljer allt till hemmet. Den första butiken öppnade i Danmark 1979 och 1991 öppnades den första svenska butiken i Malmö. Idag har JYSK fler än 2 900 butiker och 23 000 medarbetare i 51 länder. I Sverige finns 148 butiker utspridda i landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. JYSK ägs av familjen bakom Lars Larsen group som äger en mängd olika företag med en total omsättning på 4.7 miljarder EUR. JYSKs omsättning är 3.794 miljarder EUR.

Kontakter

Martin Fyn Aamand

Martin Fyn Aamand

Presskontakt Head of Communications & PR +45 24 80 48 08